Margarin VS Smör

Jag är väldigt intresserad av mat och otroligt insatt i det hälsosamma. Därför tänkte jag berätta lite om smör och margarin eftersom att så många väljer t.ex. lätta (=margrin) framför det ”naturliga” alternativet smör!

MARGARIN
Ett industrifett, kemikaliserat tillverkat.
Ex på margarin: Becel, lätta, lätt & lagom (innehåller viss del smör), Milda.  
Innehåller: Mycket Omega-6 (en inflammatoriska fettsyra) och
PAH (Polycykliska aromatiska kolväten) cancerogena ämnen som skadliga för hälsan och miljön, margarin är det livsmedel som innehåller högst halt av PAH.

Läs på om hur margarin tillverkas så vill du förhoppningsvis inte äta det igen. Jag kan avslöja att det är i princip på samma sätt som tvål.

SMÖR
Ex: Valio, Bregott - utan konserveringsmedel, emulgeringsmedel eller andra tillsatser.
Nyttigt, hälsosamt och livsnödvändigt ( i normal mängd, mättat fett ska inte överkonsumeras)

Alltså: Bregott/Smör är bäst på mackan, bl.a. Lätta har numera sänkt halten av Omega-6 som är skadlig när halten är hög och kvoten mellan Omega-6 och 3 är för stor. Lätta exempelvis är därför åtminstonde ett bättre alternativ än Becel. Vill du trots allt äta margarin så undvik iaf mini- och light varianterna som är extra skadliga.


Falsk marknadsföring av omega 3 i margarin:
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/omegafalsk.htm

Omega-6 och sjukdommar
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omega-6-bakom-svar-tarmsjukdom_3293587.svd
http://www.omega-3.se/sjukdomar.html
http://iform.se/kost/kost-och-halsa/var-forsiktig-med-omega-6
http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1722834/elisabet-hoglund-sen-det-fettsnala-margarinet-slog-igenom-har-antalet-cancerfall-okat-inte-minskat
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/Becel.pdf


Kommentarer
Postat av: Anna

mm fett :,D

naae men bra då att vi har bregott hemma ist för lätta som förr i tin!

2010-04-13 @ 12:25:31
URL: http://firesparkle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0